Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

"Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (ποίηση-πεζογραφία-θέατρο)" Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου.

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν την έκδοση «Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (ποίηση-πεζογραφία-θέατρο). Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου. Τόμος Α,Β,Γ». 

Θα μιλήσουν οι:
Στέφανος Ήμελλος ακαδημαϊκός
Θανάσης Βαλτινός συγγραφέας-ακαδημαϊκός
Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας
Γιώργος Βοζίκας Ερευνητής Κέντρο Λαογραφίας (επιμελητής της έκδοσης)
Παρασκευάς Καρασούλος ποιητής
Θα συντονίσει ο Ευάγγελος Καραμανές Κύριος Ερευνητής Κέντρο Λαογραφίας

Η λογοτεχνία, καθρέφτης της κοινωνίας που τη δημιουργεί, έχει στενές σχέσεις με τη λαογραφία, καθώς και οι δύο αντλούν από την ίδια κοινή πηγή. Η πραγματοποίηση του συνεδρίου «Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (Ποίηση - Πεζογραφία - Θέατρο)» είχε ως στόχο την ανάδειξη και μελέτη αυτής της σχέσης και την μέσα από μια συνολική προσέγγιση του λαϊκού πολιτισμού (προφορική παράδοση, ήθη-έθιμα, κοινωνική οργάνωση, κοσμοθεωρία), πρόκληση ενός ανανεωμένου ενδιαφέροντος για την επικοινωνία της λαογραφίας με τη λογοτεχνία και τις μεταξύ τους οφειλές. Υπό το φως βεβαίως των θεωρητικών εξελίξεων στις πολιτισμικές σπουδές και με την επέκταση της έννοιας της «αφήγησης» και του «κειμένου» πέρα από τα στενά όρια της φιλολογίας η σχέση λαϊκού πολιτισμού και έντεχνου λόγου έρχεται σήμερα ξανά στο προσκήνιο, επιτρέποντας νέες προσεγγίσεις, που εμπλουτίζουν και ανανεώνουν τις παλιές.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο και αποτυπώνονται στα δημοσιευμένα Πρακτικά, αναφέρονται τόσο στις θεωρητικές προσεγγίσεις των σχέσεων του λαϊκού πολιτισμού και της έντεχνης δημιουργίας όσο και στις αναζητήσεις που πιστοποιούν και προεκτείνουν αυτές τις σχέσεις.
Το συνέδριο πλούσιο σε συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις (εκθέσεις, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, απαγγελίες, συναυλίες) παρακολούθησαν, εκτός από τους ειδικούς της Λαογραφίας και Ανθρωπολογίας και των συναφών επιστημονικών κλάδων, όπως Φιλολογία, Κοινωνιολογία, Ιστορία κ.ά. φοιτητές και καθηγητές από το χώρο της εκπαίδευσης. Δημιουργοί και μελετητές, σε ένα περιβάλλον διευρυμένης κοινότητας, είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις. 

Ο Ν. Γ. Πολίτης και η ηθογραφία, λαογραφία και λογοτεχνία: συγκλίσεις-αποκλίσεις, Έλληνες λαογράφοι και λογοτέχνες, λαϊκές αφηγήσεις και λογοτεχνία, λαϊκές και λόγιες αφηγηματικές δομές, πολιτισμικά αρχέτυπα και λογοτεχνικά μοτίβα, δρώμενα και θέατρο, δημοτική και λόγια ποίηση, λαϊκός πολιτισμός και χρηστικά κείμενα, λαογραφία και άλλα κείμενα (απομνημονεύματα, αυτοβιογραφίες, επιστολές, ρεπορτάζ, δοκίμιο κ.λπ.), είναι θεματικά οι άξονες των 110 ανακοινώσεων που δημοσιεύονται στου τρεις τόμους των Πρακτικών του συνεδρίου, εκτάσεως 1660 σελίδων.
Πρακτικά του Συνεδρίου Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (Ποίηση - Πεζογραφία - Θέατρο), Αθήνα 8-12 Δεκεμβρίου 2010, (υπεύθυνη έκδοσης, γενική επιστ. επιμέλεια: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, επιμέλεια ύλης, επιστ. επιμέλεια: Γιώργος Βοζίκας).

Δημοσιεύματα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών αρ. 30, Αθήνα 2013, σελ. 1660. (τόμ. Α΄ σελ. 802, τόμ. Β΄ σελ. 722, τόμ. Γ΄ [Πρακτικά Συμποσίου Ζαχαρίας Παπαντωνίου, 12 Δεκεμβρίου 2010], σελ. 136), Αθήνα 2013



http://www.ianos.gr/ekdiloseis/laikos-politismos-kai-entexnos-logos-poiisi-pezografia-theatro-praktika-diethnous-epistimonikou-sine/01330pp/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου