Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η τοπική οικονομία και ο ιδιωτικός βίος στην Ηλεία στις πρώτες δεκαετίες του ελληνικού κράτους

Δεύτερο Σεμινάριο ΕΕΟΙ- Παντελής Μούτουλας, 25.11.2013

Τα Σεμινάρια της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας συνεχίζονται τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013(ώρα 17:30-19:30).
Oμιλητής θα είναι ο  Παντελής Μούτουλας (Δρ. ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, εξωτερικός συνεργάτης ΕΙΕ/Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Τμήμα Νεοελληνικών Ερευνών) με θέμα:
Η τοπική οικονομία και ο ιδιωτικός βίος στην Ηλεία στις πρώτες δεκαετίες του ελληνικού κράτους
Συζητητής: Σωκράτης Πετμεζάς (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Περίληψη
Η εισήγηση περιγράφει τις συνάφειες ανάμεσα στις ιδιωτικές προσπάθειες για σχηματισμό περιουσιών και στη συγκρότηση εθνικής οικονομίας, στον κάμπο της Ηλείας, τις πρώτες δεκαετίες του ελληνικού κράτους, περίοδο κατά την οποία η έλλειψη ανεξάρτητων οικονομικών θεσμών συνάδει με την κυριαρχία της μικρής οικογενειακής ιδιοκτησίας. Εξετάζονται, η προίκα ως εργαλείο για τη δημιουργία και διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας και οι μηχανισμοί διάσωσής της έναντι απροόπτου, η διείσδυση της εγχρήματης οικονομίας στον αγροτικό χώρο μέσω διαφόρων σχημάτων συντροφικής επιχειρηματικότητας που συντείνουν στην αύξηση του ζωικού κεφαλαίου αλλά και οι κοινωνικές αδράνειες που διαιωνίζουν σχέσεις εξάρτησης και η εισροή στον κάμπο της Ηλείας πληθυσμιακών ομάδων από άλλες επαρχίες και το εξωτερικό. Περιγράφεται η συνύπαρξη παραδοσιακών μορφών επιχειρηματικότητας με τα ανοίγματα στο διαμετακομιστικό και το εξαγωγικό εμπόριο, όπου η επιλογή του καιρού, το ύψος των κεφαλαίων και η διαμόρφωση του ρίσκου λειτουργούν σε πλαίσιο εξάρτησης του ηλειακού χώρου από την εξαγωγική οικονομία της Πάτρας. Τελικά οι τρόποι ενάσκησης της οικονομικής ελευθερίας, στο ιδρυτικό στάδιο λειτουργίας των κρατικών θεσμών, εικονογραφούν την αδυναμία διάκρισης της οικονομίας από τον ιδιωτικό βίο.
Τόπος διεξαγωγής Σεμιναρίου: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, αίθουσα ΕΚΤ στο ισόγειο, στάση «ΕΙΕ» ή μετρό «Ευαγγελισμός»). Είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου