Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Σεμινάρια της ΕΕΟΙ

Πρώτο Σεμινάριο ΕΕΟΙ- Αικατερίνη Μήτσιου στις 21.10.2013

Τα Σεμινάρια της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας εγκαινιάζονται για φέτος τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 (ώρα 17:30-19:30).
Oμιλήτρια θα είναι η Δρ. Αικατερίνη Μήτσιου (Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΕΙΕ/Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Τμήμα Βυζαντινών Ερευνών)
με θέμα "Υστεροβυζαντινή οικονομία και ανάλυση κοινωνικών δικτύων (Social Network Analysis)"
Συζητητής: Γεράσιμος Μέριανος (ΕΙΕ/Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Τμήμα Βυζαντινών Ερευνών).

Περίληψη: Η Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων (Social Network Analysis) αποτελεί μια από τις πιο πρωτοποριακές μεθόδους ανάλυσης και ερμηνείας κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων, η οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως και στην ιστορική επιστήμη. Κλασική είναι η μελέτη των John Padgett και Christopher Ansell („Robust Action and the Rise of the Medici”,1993) για την οικογένεια των Μεδίκων και την επικράτησή της στην Φλωρεντία την περίοδο μεταξύ 1427 και 1434. Πληθώρα παραδειγμάτων διαθέτουμε πλέον και από το χώρο της Μεσαιωνικής και Βυζαντινής ιστορίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέθοδος αυτή αντιλαμβάνεται ένα κοινωνικό δίκτυο ως ένα ή περισσότερα (πεπερασµένα) σύνολα δραστών (actors), όπου µια ή περισσότερες σχέσεις συνδέουν τους δράστες µεταξύ τους. Το στοιχείο της ύπαρξης σχέσης (σχέσεων) μεταξύ των δραστών είναι καθοριστικής σημασίας. Η ανακοίνωσή θα παρουσιάσει καταρχάς τη θεωρία ανάλυσης κοινωνικών δικτύων και τις βασικές αρχές της. Στη συνέχεια θα επικεντρωθεί στη χρήση και τη χρησιμότητά της για την ανάλυση της οικονομικής ιστορίας της Ύστερης Βυζαντινής περιόδου, η οποία ενδείκνυται για μια τέτοιου είδους προσέγγιση λόγω των διαθέσιμων πηγών. Τέλος, θα επισημανθούν τα όρια της συγκεκριμένης μεθόδου για την ιστορική έρευνα.
Τόπος διεξαγωγής Σεμιναρίου: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, αίθουσα ΕΚΤ στο ισόγειο, στάση «ΕΙΕ» ή μετρό «Ευαγγελισμός»). Είσοδος ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου