Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Αρχεία, πολίτες και πολιτικοί

Επίκαιρη έκθεση αρχειακού υλικού σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία και με τη συμβολή της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων...

Μέσα από ανέκδοτο αρχειακό υλικό που καλύπτει το χρονικό διάστημα ενός αιώνα και προέρχεται από τα αρχεία πολλών πολιτειακών θεσμών και πολιτικών προσώπων, οι σχέσεις των πολιτών με τους πολιτικούς διαβάζονται, για πρώτη φορά, αντίστροφα. Διαβάζονται, δηλαδή μέσα από τη σχέση που συντηρούν οι πολίτες με το πρόσωπο των πολιτικών και τους εκπροσώπους των πολιτειακών θεσμών, όπως π.χ. τους Προέδρους της Δημοκρατίας, τους Πρωθυπουργούς αλλά και τα Ανάκτορα. Αιτήματα, από την καθημερινή ζωή που προέρχονται από πλήθος ανθρώπων, όλων των κοινωνικών τάξεων, καταθέτοντας τις προσδοκίες τους, τις ανάγκες τους και την «άποψή» τους για τις υποχρεώσεις των πολιτικών και της πολιτείας.
Το αρχειακό υλικό που εκτίθεται αναδεικνύει τη ρητορική με τον οποία οι άνθρωποι «λένε» τα προβλήματά τους, και αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με την πολιτική και τους πολιτικούς. Αναδεικνύεται έτσι ένας σχεδόν μεταφυσικός και θρησκευτικός λόγος, που απαιτεί από τους πολιτικούς, την παρέμβασή τους. Αντίθετα μάλιστα από ό,τι συνήθως πιστεύεται, η ικανοποίηση των αιτημάτων είναι μια αυθόρμητη συμπεριφορά όπου αποτυπώνεται ως ο όρος ενός άτυπου και οιονεί αυτονόητου συμβολαίου που ενώνει τις δυο πλευρές. Το αρχειακό υλικό που εκτίθεται αποτελεί μιας πρώτης τάξεως αφορμή για την επαναπροσέγγιση του πολιτικού πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου